Hello fairies..
Τελευταία ανάρτηση για το 2017, γραμμένη από την Χριστίνα που μένει και αγαπάει τη Βαρκελώνη... Πάμε να διαβάσουμε και να ταξιδέψουμε...
Τελευταία ανάρτηση για το 2017, γραμμένη από την Χριστίνα που μένει και αγαπάει τη Βαρκελώνη... Πάμε να διαβάσουμε και να ταξιδέψουμε...
Όλοι μας έχουμε ονειρευτεί ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι στο εξωτερικό, μιας και όλοι λαχταρούμε μια αλλαγή. Ανάλογα με την επιλογή της χώρας, τα ήθη και έθιμα διαφέρουν και όσο σημαντικό είναι να δείτε αξιοθέατα και μουσεία άλλο τόσο είναι μπορέσετε να μάθετε και να γίνετε μέρος των πολιτιστικών δρώμενων και εθίμων.
Η Βαρκελώνη.. από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις..
Η Βαρκελώνη είναι γνωστή για την κοσμοπολιτικη ζωή της, την μοναδική αρχιτεκτονική της και θεωρείται επίκεντρο της κοινωνικής πολιτιστικής και καλλιτεχνικής ζωής της Ισπανίας.
Ναι η Βαρκελώνη έχει να σας προσφέρει πολλά παραπάνω από μια ποδοσφαιρική ομάδα..
Ανήκει στην Καταλονία, και ένα μεγάλο κομμάτι των Καταλανών θέλει να δει την Καταλονία ως χώρα ανεξάρτητη, αποσπασμένη από την Ισπανία..αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Τι έθιμα υπάρχουν όμως την περίοδο των Χριστουγέννων στη Βαρκελώνη και κατα πόσο διαφέρουν με τα δικά μας;
Τα Χριστούγεννα στην Βαρκελώνη ξεκινάνε αρχές Δεκέμβρη, για την ακρίβεια 8 Δεκεμβρίου, της Αμώμου Σύλληψης, όπου ξεκινάνε οι στολισμοί στα καταλανικά σπίτια.
^^ Οι εορταστικοί στολισμοί της πόλης έχουνε ήδη ξεκινήσει μέσα Νοεμβριου.^^
Οι στολισμοί ξεκινάνε με το Árbol de Navidad, το γνωστό μας χριστουγεννιατικό δέντρο που στολίζεται στο σαλόνι του σπιτιού και με την φάτνη (Belén), που στήνεται συνήθως στα σπίτια κάτω ή δίπλα από το Χριστουγεννιάτικο φέντρο.
Μαζί με την φάτνη οι οικογένειες στολίζουν και τον Caganer μια πορσελάνινη συνήθως φιγούρα που υπάρχει σε κάθε καταλανική φάτνη από τον 18ο και 190 αιώνα.
O Caganer αναπαριστά ένα ανθρωπάκι με κόκκινο καταλανικό σκουφί που κάθεται στη λεκανη με τα παντελόνια κάτω και... "αφοδεύει"..
Συνήθως είναι κρυμμένος κάπου καλά στην φάτνη (πρέπει να ψάξεις για να τον βρεις) και συμβολίζει την γονιμότητα και την ευημερία, μιας και οι αφοδεύσεις του γονιμοποιούν την γη και παρέχουν μια καλή συγκομιδή για το επόμενο έτος.
Tα τελευταία χρόνια ο Caganer παίρνει πολλές μορφές...
Πολλές μορφές..
Εκτός απο τον Caganer πολυ δημοφιλές είναι και το Caga tió *προφέρεται Cacka-tee-oh*
ένα κουτσουρο με ζωγραφισμένο χαμογελαστό πρόσωπο και παραδοσιακό καταλανικό κόκκινο σκουφί που βγαινει σε διάφορα μεγέθη.
Τα παιδιά στην Καταλονία φροντίζουν να κρατούν ζεστό και καλοταισμένο το caga tió, για να μπορέσει να αφοδεύσει πολλά γλυκά τα Χριστούγεννα. Γι αυτό φροντίζουν το κούτσουρο να είναι σκεπασμένο με μια κουβέρτα και να ταιζεται κάθε απογευμα με Turron από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων.
Tα Χριστούγεννα το χτυπουν με μικρα κλαδια ή βέργες τραγουδώντας, και σηκώνοντας την κουβέρτα βρίσκουν γλυκά και δώρα!
Το τραγούδι που συνοδεύει αυτήν την παράδοση είναι:
caga tió,
caga torró,
avellanes i mató,
si no cagues bé
et daré un cop de bastó.
caga tió!”
(poop log,
poop turrón,
hazelnuts and cottage cheese,
if you don’t poop well,
I’ll hit you with a stick,
poop log!)
H παραμονή των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντική μέρα για τους Καταλανούς. Το δείπνο συνήθως ξεκινάει με σούπα, την παραδοσιακή Escudella de Nadal Sopa de galets, σούπα με μεγάλα κομμάτια μακαρόνιακαι συνεχίζεται με Carn d’olla, ένα μεγάλο κομμάτι κρέας και λαχανικά που βράστηκαν μέσα στην σούπα για ώρες.
Για επιδόρπιο υπάρχει ότι “αφόδευσε” ο caga tió, ενώ για ποτό υπάρχει άφθονη Cava (αφρώδης οίνος αντίστοιχος της Champagne).
Ανήμερα Χριστούγεννα είναι μια μέρα αφιερωμένη στο φαγητό. Συνήθως υπάρχει γαλοπούλα και διάφοροι μεζέδες (tapas) ανάλογα με την τσέπη της κάθε οικογένειας.
Στις 26 Δεκεμβρίου είναι η γιορτή του San Esteban (σας θυμίζει κάτι;). Συνήθως γιορτάζεται στο σπίτι οικογενειακά και το παραδοσιακό φαγητό για την συγκεκριμένη ημέρα είναι το Canelones, το οποίο φτιάχνεται από την ζύμη που περίσσεψε από τα μακαρόνια των Χριστουγέννων. Παρόλο που αυτή η μέρα είναι αργία για την Βαρκελώνη και όλη την Καταλονία αρκετά μαγαζία και τα περισσότερα εστιατόρια είναι ανοιχτά.
Στις 28 Δεκεμβρίου είναι η Καταλανική Πρωταπριλιά! Κάνε αστεία ελεύθερα!
Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς η παράδοση θέλει όλες οι οικογένειες να τρώνε φακές για μεσημεριανό. Ναι καλα ακούσατε φακες.
Καθε φακή αντιπροσωπεύει ένα νόμισμα και υπάρχει η πεποίθηση ότι άμα φας φακές θα έχεις πλούτο και καλή τύχη το καινούργιο έτος (Μήπως να το δοκιμάσουμε και έμεις;).
Το βράδυ όλες οι οικογένειες μαζεύονται για ένα μεγάλο φαγοπότι και λίγο πριν τις 12 όλοι ανοίγουν τις τηλεοράσεις τους για να δουν το ρολόι στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης (ή της Βαρκελώνης). Πλήθος κόσμου μαζεύεται κάθε χρόνο στις κεντρικές πλατείες για να παρακολουθήσουν την αλλαγή του χρόνου και να φάνε τα Δώδεκα Σταφύλια..
Σταφύλια, τον Δεκέμβριο ναι.. Μολις αλλαξει ο χρόνος, τρώνε γρήγορα 12 ρόγες από σταφύλι σε κάθε χτύπημα του ρολογιού. Κάθε ρόγα συμβολίζει την καλοτυχία που θα έχει κάθε μήνας του έτους. Τα Δώδεκα Σταφύλια είναι ένα έθιμο που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, μιας και αμπελουργοί από την Αλικάντε διέδωσαν την φήμη ότι τα σταφύλια φέρνουν τύχη την νέα χρονιά.
Δεν αναφέρθηκα μέχρι τώρα στα δώρα..ούτε και στον Άγιο Βασίλη. Παραδοσιακά δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης ή Santa Claus, αν και στην μοντέρνα εποχή όλο και περισσότερες οικογένειες υιοθετούν τα δώρα ανήμερα τα Χριστούγεννα.
Αλλα το ότι δεν υπάρχει Αγιος Βασίλης δεν σημαίνει ότι τα παιδια δεν παίρνουν δώρα.. Παιρνουν αλλα μετά τα Χριστούγεννα, και πιο συγκεριμένα στις 6 Ιανουαρίου από τους 3 Bασιλιάδες (ή τους 3 Μάγους).
Τα παιδιά στέλνουν τα γράμματα τους σε κουτιά που υπάρχουν σε συγκεκριμένα μέρη της πόλης ή αμα δεν προλάβουν τα δίνουν στους μάγους κατευθείαν κατα την διάρκεια της παρελασης.
Η παρελαση των 3 Μάγων „Cabalgata de los Reyes Magos“ γίνεται κάθε χρόνο την παραμονή της ημέρας των 3 Μάγων (Día de los Reyes Magos) στις 5 Ιανουαρίου και συνήθως ώρα 6.30 το απόγευμα.
Οι μάγοι καταφθάνουν με το πλοίο τους στην Βαρκελώνη και φορούν βελούδινες στολές σε έντονα χρώματα.
Με το που καταφθάνουν στην πόλη ο δήμαρχος τους δίνει τα κλειδιά της πόλης και η πολύχρωμη παρέλαση ξεκινάει. Κάθε μάγος έχει το δικό του άρμα και οι βοηθοι των μάγων καθως περνάνε πετάνε καραμέλες στον κόσμο.
Το βραδυ τα παιδια αφήνουν έξω από την πόρτα τους νερό για τις καμήλες, φαγητό για τους μαγους και ένα ζευγάρι παπούτσια έτσι ώστε όταν περάσουν οι μάγοι να τα γεμίσουν δώρα.
Την ημέρα των Θεοφανείων λοιπόν τα παιδιά ξυπνάνε και τρέχουν να ανοίξουν τα δώρα τους
(αμα βέβαια ήταν καλά και φρόνιμα, ενώ οι μεγάλοι ανταλλάσουν τα δικά τους και τρώνε όλοι μαζί
το παραδοσιακό “Roscón de Reyes” ένα στρογγυλό κέικ γεμιστό με κρέμα και διακοσμημένο με
ζαχαρωτά.
Μέσα υπάρχει μια μινιατούρα
Βασιλιά και ένα φασόλι ξερό!!!Όποιος βρει τον Βασιλια είναι ο
Βασιλιάς της ημέρας ενώ όποιος βρει το ξερό φασόλι θα πρεπει να
αγοράσει το γλυκό για την επόμενη
χρονιά.
Την ημέρα των Θεοφανείων λοιπόν τα παιδιά ξυπνάνε και τρέχουν να ανοίξουν τα δώρα τους
Βασιλιά και ένα φασόλι ξερό!!!Όποιος βρει τον Βασιλια είναι ο
Βασιλιάς της ημέρας ενώ όποιος βρει το ξερό φασόλι θα πρεπει να
χρονιά.
Η μέρα των μάγων είναι επίσημα η τελευταία μέρα των Χριστουγεννιάτικων γιορτών.
Αν τύχει και βρεθείτε πριν ή μετά την Πρωτοχρονιά στην Βαρκελώνη, αξίζει να παρακολουθήσετε τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και να δοκιμάσετε τα παραδοσιακα γλυκά. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε ένα Caganer, για σουβενιρ:)
Εσένα Fairy Girl, ποιό είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς Βαρκελώνη;Σαγκρία; Ήλιος; Παραλίες; Θάλασσα; Τάπας;
Καλή χρονιά υγεία, αγάπη και ευτυχία....
Wow! Φανταστική εμπειρία :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα πολύ να την επισκεφθώ!
Φιλάκια